Ученици от Асеновград четоха щафетно „Под игото“. Инициативата е на Община Асеновград по повод годишнината от обесването на Апостола на свободата.

По една или друга причина съвременните деца като ли не четат много. Когато бъдат провокирани по подходящ начин обаче те показват, че могат да изберат книгата пред други по-модерни занимания. Инициатива на Община Асеновград, по идея на кмета д-р Христо Грудев, доказва това. По повод годишнината от обесването на Левски асеновградските ученици бяха предизвикани да се включат в щафетно четене на, ако можем да го наречем така, най-българския роман – „Под игото“. Заради епидемичната обстановка четенето се проведе онлайн, което разбира се не омаловажава труда на децата, а напротив – така техните видеа могат да достигнат до повече хора. Шестокласниците от асеновградски учебни заведения четоха по две страници, предавайки си щафетата последователно. Всяко училище засне на видео своите ученици, като сглобения материал ще се излъчва на видеостената пред сградата на община Асеновград. Така на централния площад ще звучат емблематичните редове от „Под игото“ на Иван Вазов, прочетени от децата.

„Целта на проекта бе учениците да усетят българският дух и задълбочено да осъзнаят устрема на прадедите ни в стремежа им да постигнат свободата“, казват от Общината.