През вчерашния ден на територията на Областна дирекция на МВР – Пловдив се проведе специализирана операция за противодействие на всички видове престъпления, включително и на такива, свързани с политическите права на гражданите. Засилени полицейски проверки имаше в Пловдив, в района на полицейската приемна на Трето районно управление, т.е. в близост до Шекер Махала, както и на територията на град Хисаря. Акцията, която стартира в Пловдивско още със старта на предизборната кампания, обхваща и Асеновград. Вчера се извършваха проверки, част от засиления контрол преди предстоящите избори, на кръстовището зад новата джамия полицейски патрул спираше автомобили, като униформените проверяваха документите на шофьорите, а при необходимост се проверяваха и самите автомобили.

Междинни резултати от специализираната операция за противодействие на всички видове престъпления, включително и такива, отнасящи се до изборни нарушения, обяви към 14 ч. заместник-директорът на пловдивската дирекция на МВР комисар Николай Кирков. Специално за акцията в обсега на Трето районно управление стана ясно, че са проверени множество адреси и са образувани две досъдебни производства за престъпления с акцизни стоки и управление на МПС без поставени регистрационни табели, а на един от проверените адреси е намерено оръжие, което по първоначална информация е газово.

На база на проверките, извършени на територията на областната дирекция, има задържани 150 лица, но за престъпления различни от нарушения на изборното законодателство. Междувременно са проведени беседи с над 400 лица от криминалния контингент, допълни заместник-директорът на пловдивската полиция.

Списъци с имена, които често се откриват при подобни акции, но не са намерени при настоящата операция в Пловдивско. Специално за Асеновград сигнали за нарушения на изборното законодателство засега също няма.

От началото на акцията през септември са проверени и над 200 заложни къщи. Днес бе извършена такава проверка от органите на реда в подобен обект в близката ромска махала – един от малкото, които останаха отворени в деня на операцията.

Иначе проверките от страна на полицията по линия на изборното законодателство и безпроблемното протичане на изборния процес продължават.