Мащабна спецакция се проведе днес на територията на Асеновград и региона. Операцията е предварително планирана, заявиха от МВР, но неминуемо тя е свързана и със случая на прострелян преди няколко дни мъж при скандал между две семейства в ромската махала в града.

Специализираната полицейска операция е част от общите мерки на МВР, в частност на областната дирекция, и е с цел осигуряване на обществения ред и предотвратяване на престъпления от всякакво естество и характер. Това коментира пред полицейската приемна в квартал „Лозница“ в Асеновград директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Васил Костадинов. Той наблегна на факта, че операцията в града не е единствено и само във връзка със случая отпреди няколко дни, отнасящ се до скандал със саморазправа в ромския квартала, при който пострада и полицейски служител, имаше и счупени стъкла на полицейски автомобил. Но операцията все пак има и респектираща цел, тъй като при случая със сбиването в квартала е демонстрирано неприемливо отношение към законите в страната, добави старши комисар Костадинов.

Жителите на квартала се въздържаха от коментар по темата пред камерите. Но все пак споделиха с нас, че това не е първият случай, при който въпросните семейства прибягват до саморазправа и масов бой. Някои се оплакаха, че заради подобни случаи хората, които живеят мирно и кротко в ромския квартал и спазват законите, се наклеветяват. Разбрахме и че самите семейства са в близка роднинска връзка, но това явно не им пречи да враждуват помежду си по този начин.

А резултатът от акцията като цяло в града и региона към предиобедните часове обобщи заместник директорът на областната дирекция на МВР комисар Радослав Начев. Стана ясно, че към 10:30 ч. са проверени над 20 търговски обекта и 12 адреса  Проверките продължиха и след това. Една от тях бе на обект – тип кафене, чийто собственик първоначално заяви, че не работи, но след това мъжът посочи, че всъщност в махалата всички работят така – без изрядни документи.

А самата акция стартира в ранните часове на деня. В нея взеха участие служители от районното управление, пловдивските отдел „Икономическа полиция“ и сектори „Специализирани полицейски сили“, „Специални тактически действия“ и „Пътна полиция“, както и Зонално жандармерийско управление. Представители на ТД НАП, Агенция „Митници“, Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална дирекция по горите също се присъединиха. От смесените екипи са проверени частни адреси, търговски обекти, автомобили и хора на територията на крайните квартали и махали в Асеновград, Садово, селата Болярци, Боянци и др.