Ваня Делева, кметски наместник кв, Горни Воден: „В момента събираме пари за да приберем Николай у дома. Престоят на тялото в Испания ще струва около 1800 евро. Отделно 3000 лв. ще бъде транспортирането му до България. В дарителската сметка има пари, но те са за вноските по задълженията на семейството към болницата в Навара, където Ники се лекуваше. Затова в момента се налага по най-бързият начин да организираме нова дарителска кампания. Който има желание и възможност да помогне с колкото може, за да можем да ускорим процедурата.“

Транспортирането му  допълнително се затруднява и от тромавата испанска бюрокрация, обясни Ваня Делева. Ще отнеме 3-4, а може би и повече дни да бъдат издадени всички необходими документи за да се придвижи всичко.

Тя, като основно лице, което се занимава с кампанията, се обърна от името на семейството и близките на Ники за финансова помощ към Община Асеновград. Цялата документация, необходима за искането на помощ е готова, каза Делева, чакаме само документа от Испания, който да удостовери смъртта на Николай. Парите ще бъдат получени на следващият ден, на който внесем заявлението към Общината. Помощта, която ще бъде отпусната ще е в размер на 500 лв.. През януари ОбС Асеновград отпусна 7000 лв. в помощ на Ники, а От 2012-та година насам ежегодно се отпускаха средства от Общината за Ники. Малко на 50 000 лв. е сумата, с която общинарите са подпомагали лечението му през годините.

Задължението на Ники към испанската клиника е голямо, в размер на около 114 хил. евро, а по сметката му няма нужните пари, каза Ваня Делева. Семейството на Ники ще разговаря с администрацията на болницата за някакво разрешение на този проблем, защото те не разполагат с тези средства.

Кметският наместник на асеновградския квартал апелира към всички, които искат да помогнат на майката и брата на Ники, да уважат болката им и скръбта им в този тежък за тях момент и да се обръщат с въпроси и за помощ към нея самата, а не към тях.

Средства се събират в кметството на Горни Воден, във фитнес зала T-GYM и в супера на кв. Запад. Днес близка на семейството е събрала всички дарителски кутии из Асеновград, за да се ползват за прибирането на Ники. За информация относно кампанията хората може да се обръщат и в социалната мрежа – в групите за Николай, на профила на Ваня Делева.

За допълнителна информация тел. 0899882311.
За живеещите в чужбина – PayPal Vencislav_ivanov89@abv.bg

Все още не се знае кога ще е погребението на младия мъж. По всяка вероятност това ще е следващата седмица.