Община Асеновград изпълнява проект № BG16FFPR002-5.001-0003 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Асеновград, финансиран по Процедура „За по-чист въздух!“ по Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г.        Битовото отопление с дърва и въглища е основен източник на замърсяване на въздуха с фини прахови частици, като в определени жилищни райони и квартали регистрираните концентрации на замърсителя превишават допустимите норми и създават потенциален риск за здравето. Подмяната на уредите, използващи дърва и въглища, с алтернативни екологични източници на отопление цели да се подобри качеството на въздуха, който дишаме.
Всички жители, които използват за отопление уреди с дърва и въглища, могат да кандидатстват за безвъзмездната им подмяна с екологични алтернативи за отопление.
Кои са стъпките:
-Подаване на Заявление за кандидатстване
-Извършване на технически оглед
-Обработка и класиране на заявленията
-Сключване на договор за безвъзмездно получаване на избраното отоплително устройство.
-Демонтаж на старите отоплителни уреди.
-Доставка и монтаж на новите отоплителни уреди.
Подай заявление на адрес.гр. Асеновград, Народно читалище “Родолюбие-1873“, ет. 2, стая 5. Заявленията могат да се попълват на електронно устройство /таблет или смартфон/. Заявленията могат да се подават електронно ОТ ТУК: Заявление за физически лица – община Асеновград (estatsurvey.com). Допълнителна информация може да бъде получена на следния телефон: 0878/ 447 329 всеки работен ден, от 09:00 часа до 17:30 часа.