Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ ще бъде обновена така, че от енергиен клас „В“, който в момента има библиотеката, тя да придобие клас „А“. Това заяви днес зам.-кметът по строителството инж. Стоян Димитров по време на встъпителната пресконференция по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградата на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. Той учточни, че през изминалата година Общината разработи проекта, с който кандидатства по Националния план за възстановяване и устойчивост, бе одобрена, стартира обществена поръчка и бе избрана-фирма изпълнител. Общата стойност на проекта е над 2 млн. лв., 93 хил. лв. от които ще се осигурят от общината, а останалите са безвъзмездно финансиране по програмата.

Ще бъде подменена старата дограма, осветителните тела, ще бъде извършено топлинно изолиране на покрива, изграждане на централна климатична система – тип VRF – на директно изпарение, позволяваща прецизно зониране на цялата
сграда, ще има и нови санитарни възли, в които ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания.

Колкото до мерките за енергийна ефективност в библиотеката, инж. Димитров уточни, че след поставената фотоволтаична система на покрива й, за малко повече от 400 дни са произведени и съответно спестени близо 15 хил. kWh електроенергия, които е следвало да бъдат платени, а те се равняват на почти 14 хил.лв. Спестените средства могат да бъдат използвани за други важни разходи на библиотеката.

Проектът трябва да приключи до края на месец юни 2026 година, а същинските ремонти дейности следва да започнат след около месец. Най-важното е, че библиотеката няма да затвори врати през целия период на обновлението, тъй като ремонтът ще се извършва поетапно.

„Това наистина е един дългоочакван проект. Сградата е прекрасна, но с течение на времето се налага извършване на ремонт, за да е енергийно ефективна и комфортна за посетителите и екипа на библиотеката“, заяви по време на пресконференцията дългогодишният директор на Градската библиотека Милена Марковска.