Започна доизграждането на югоизточния обход на Пловдив. Трасето свързва пътен възел „Скобелева майка“ с Асеновградско шосе. Отсечката е дълга 5 км. и цели извеждане на транзитния трафик, идващ от АМ „Тракия“ и Свиленград директно към пътя Пловдив – Асеновград.

Реализирането на югоизточния обход на Пловдив, който цели да намали трафика в областния град, се чака вече от няколко години. В следобедните часове вчера бе извършена символична първа копка по доизграждането на трасето, на която присъстваха бившият премиер Бойко Борисов, кметът на града Костадин Димитров, областният управител проф. д-р Христина Янчева, представители на АПИ и други.

„Направихме около 12 срещи в Пловдив, в Агенция „Пътна инфраструктура“ и Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Заедно с областна управа положихме много усилия този важен проект да стартира“, заяви на старта на ремонта кметът Димитров.

5-километровата отсечка е продължение на участъка от пътен възел „Скобелева майка“ при 98-ми км. до изграденото кръгово кръстовище на 14-ти км. от пътя Пловдив – Асеновград. Извеждане от областния град на транзитния трафик, идващ от АМ „Тракия“ и Свиленград, в посока Асеновградско шосе, е основната цел на проекта. Съответно новата пътна артерия следва да подобри значително и транзитното преминаване от общините Куклен и Асеновград към автомагистралата.

Доизграждането на обходния път започва на около 400 м след пътен възел „Скобелева майка“, ще продължава почти успоредно на железопътната линия и ще завършва при кръговото кръстовище на път Пловдив – Асеновград. Новата скоростна отсечка ще е с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети. Ще бъде изграден и надлез над ж. п. линията Пловдив – Димитровград, с дължина 86 м. Инвестицията е за над 41 млн. лв., като средствата се осигуряват от републиканския бюджет. Срокът на строителните дейности е 18 месеца.