За да отбележим достойно Националния празник 3 март, да приповдигнем духа на нашите ученици, за поредна година в училището провеждаме такова тържество, обясни Таня Грозева-Басамакова, учител по история в ОУ „Христо Ботев” в Асеновград. Ето и нейната реч по повод предстоящия утре Национален празник:

„В историческата памет на всеки един народ има дата, която го кара да тръпне. За нас българите това е Трети март. Денят на нашето Освобождение. На този ден преди 142 години в малкото градче Сан Стефано до Истанбул, Русия с оръжие и с хиляди жертви, чиито кости лежат по нашата земя, отвоюва свободата на България. Но тази свобода не ни бе дадена даром. За нея са пролети реки от кръв. „Свобода или смърт!“ – тези думи стоят на всички знамена на хайдушките дружини, на знамената на въстаническите отряди и на опълченците, които храбро отбраняваха българската чест на Шипка. Свободата е най-ценният човешки дар.

На този ден – 3 март, Националния празник на България, всеки един българин трябва да си даде равносметка как се изгражда като свободна личност и какво прави за своята родина. Защото, мили деца, Родината започва от дома, от горещото огнище, от горещата прегръдка на мама, от ласкавите ръце на учителя, който те води по трудния път на знанието. Защото само този, който знае и може, той може да бъде истински свободен. Вие сте бъдещето на България! Растете жизнени, знаещи, можещи! Разнасяйте славата на България! Посрещайте предизвикателството на утрешния ден с усмивка! Честит празник!“

Екипът с когото осъществихме всичко това е г-жа Юлияна Караиванова (учител по музика), г-жа Христина Филипова (учител по физическо възпитание) и г-жа Емилия Величкова (учител по музика), както и всички колеги, които ни съдействаха, каза още тя.

В тържествената инициатива участие взеха мажоретния състав на училището, ученици пяха и рецитираха за празника, а на финала в двора на училището се изви и кръшно българско хоро.

Таня Грозева Басамакова, учител по история в „Христо Ботев”