Днес тръгна обещаното машинно метене на улиците в Асеновград, при което за два часа по централните улици на Асеновград е бил събран 1 тон и 100 кг пясък и наноси, съобщиха от Общината. Пясъкът вече е извозен до Регионалното депо за отпадъци, казват още от там.

„Сухото време провокира рязко висока запрашеност при акцията и създаде неприятни рискове за здравето на хората и  безопасността на движението. Затова разпоредих операцията по машинно метене да бъде временно преустановена. Тя ще се възобнови по всяка вероятност след седмица. Дотогава интензивно ще бъде работено с ръчно метене на главните и второстепенните улици.“ Това коментира кметът д-р Емил Караиванов по повод запрашаването. След това ще възобновим машинното метене, а след него и машинното измиване на улиците, допълни още той.

Само за седмица през ръчно метене от улиците на Асеновград са събрани  2 600 чувала пясък. Над 50 работници от фирма „КМД” продължават събирането, а допълнителна комунална ангажираност по временна заетост поема събирането на пясъчни наноси и от второстепенните улици, уточниха експерти от екологичната дирекция. 

Междувременно асеновградчани изразиха силното си недоволство от този начин на метене в социалната мрежа, като споделяха снимки от улици в града, където минава метачната машина, а след нея се стелят огромни облаци прах.