Едно от най-атрактивните, радващи се на голям интерес, спортни мероприятия, провеждащи се в Асеновград, безспорно е Ултрамаратон „Персенк Ултра“. Неслучайно ултрамаратонът е носител на приза „Спортно събитие на годината“ за за изминалата 2023 г. и не само. Община Асеновград връчи това отличие на организаторите за поредна година и сега, в разгара на провеждането на тридневния ултрамаратон, става ясно, че има защо. Около 550 състезатели се включват в тазгодишното издание на надпреварата при различните дистанции. Вчера, в 18:00 ч., по маршрутите потеглиха участниците в най-дългите трасета – 115 км. и 160 км. Всички те бяха поздравени от зам.-кмета инж. Петър Петров, от Георги Златев, отговарящ за спорта в общината и разбира се от главния организатор, благодарение на който ултрамаратонът се провежда вече за 12-та година – Николай Марангозов. Лично той отброи последните секунди до старта, като преди това даде важни напътствия на участниците.

Днес, малко преди обяд, финишираха първенците при Wild Boar Ultra 115 км. – при мъжете с време 14:41:27 първи стана Цветин Георгиев, а при жените, само преди няколко минути първа финишира Бела Дулева с време 17:45:45. Междувременно се провеждаха и състезанията при най-малките – за първа година на центъра на Асеновград имаше стартове при децата. Около 40 малки любители на бягането се включиха, като бяха разделени в два потока – до 7 г. и от 8 г. до 12 г. По-малките пробягаха разстояние от 350 м., а по-големите бягаха 1 км. За всички деца бяха предвидени медали.

Днес стартираха ултрамаратонците и при по-кратките дистанции при възрастните – от 32 км. и 52 км. Тук стартът бе в Орехово.

Утре на центъра на Асеновград ще бъдат нааградени победителие в различните дистанции, а също така и доброволците, благодарение на които, организацията протича гладко.

Повече от тазгодишното издание на Ултрамаратон „Персенк Ултра“, очаквайте през септември по телевизия ТВ САТ КОМ!