За умряла риба в коритото на р. Чая научи телевизия ТВ САТ КОМ. Наш екип провери на място случая – а то е в близост до летище Крумово. Коритото на реката, известна и като Чепеларска, във въпросния район е напълно пресъхнало, с изключение на малък участък, в който видимо до последно е имало жива риба. Сега обаче тя е мъртва.

Свързахме се с РИОСВ – Пловдив и с Басейнова дирекция, които заявиха, че при тях няма постъпил сигнал за случая и разбира се приеха нашия. Получихме уверение, че ще бъде направена проверка, но вероятно става въпрос за пресушаване следствие на високите температури и липсата на дъждове. Съответно рибата няма как да живее при така създадените условия и липсата на кислород. Проверихме и колко е пълно коритото по поречието в близост до Асеновград. Действително и тук водата е изключително малко, дори за това време на годината.


Припомняме, че поречието на р. Чая бе обявено за защитена зона със заповед на Министерството на околната среда и водите, включвайки участъкът от кварталите „Долни Воден“ и „Горни Воден“ и селата Ягодово, Крумово и Катуница, достигайки до Садово или обща площ малко над 6 500 декара.
Предстои да разберем какво ще констатират по случая компетентните институции.