Неведнъж асеновградчани са показвали, че са съпричастни към другите и се включват активно в благотворителни акции за нуждаещи се. Най-често такива кампании се провеждат покрай празниците, защото изглежда че тогава хората са най-склонни да помагат на тези, които не могат да ги прекарат пълноценно без някой да им подаде ръка.
Една от националните кампании, в която се включи и Асеновград около Коледа и която тук се оказа повече от успешна е „Бъди човек. Подари коледна вечеря на човек в нужда!“. В Градска библиотека „Паисий Хилендарски” бе събирателният пункт, където всеки можеше да остави пакетирани хранителни продукти, които преди празниците бяха разпределени и раздадени. Над 30 дарители се включиха в тази кампания, като имаше и фирми, дарили продукти. Кметове от населени места в асеновградска община също помогнаха – при тях бяха доставени даренията, а те поеха ангажимент за това, те да се раздадат на хора, които наистина имат нужда от тях, за да прекарат празниците спокойно.

Друга успешна кампания е тази за децата от сиропиталище в Уганда – отново преди Коледа, асеновградската група, която редовно организира акции за събиране на средства за африканските деца, обяви, че ще изпраща отново такива преди 25-ти декември. Събра се рекордната до момента сума от 1600 лв., която веднага след като бе получена, се споделиха снимки на закупените продукти за празника. След Коледа пък отговарящият за децата там – Дерек, изпрати още снимки, за да покаже как децата са прекарали Коледа с уточнението, че за тях това е било едно от най-хубавите тържества.

Така се вижда, че нуждаещите се определено са благодарни на хората, които им подават ръка в труден момент. Ето защо всеки, който има възможност да помогне, дори и с малко, трябва да се включва в такива инициативи – вижда се, че има смисъл.