Утре е петата събота от Великия пост. На този ден в асеновградския регион се чества празникът Златна ябълка.
Златна ябълка е празник, свързан с чудо, извършено от Божията майка чрез нейната свята икона през 1765 година. На тази жена, която била бездетна и силно мечтаела за рожба,йереят в горноводенската църква дал за благословение една ябълка , оставена в дар пред иконата на Майката Божия. Не след дълго време жената забременяла и след като родила рожбата си, дала средства да изковат златна ябълка, която дарила за спомен на Великата благодат.
Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на Божията Майка да се обкичва с венци от ябълки още от Първия петъчен Акатист на Великия пост, когато се чете първата статия от Богородичния акатист. Те прeстояват на чудотворната икона до празника, т. е. 5 седмици, и след прочитането на последния – Пети акатист, се раздават на бе зплодните жени, за да се сдобият с рожба.
Миряните вярват, че жени, които имат проблем със забременяването, след като им се прочете молитва за рожба пред чудотворната икона и изядат благословена ябълка с дръжката и семената, скоро зачеват. Чудесата, извършени от Божията Майка пред тази нейна чудотворна икона през вековете са много. Някои от тях са описани в поменици, за други съдим по дарените на иконата украси, а за трети и досега се разказват предания.
След чудото с неплодната жена празникът, посветен на това събитие се чества и до днес на петата събота от Великия пост.
Празникът е от местно значение, но от няколко години е отбелязан и в църковния календар на Българската православна църква.