На 6-ти август православната църква отбелязва Преображение Господне. Този ден се почита още от първите векове на християнството и е свързан с явяването на Иисус Христос пред трима от най-близките му ученици – Петър, Йоан и Яков. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар – молитвено песнопение. Християните вярват, че нощта преди този ден небето се отваря и Господ се явява на Божията врата в сияйна светлина. Този, който успее да го види ще бъде здрав и всичко, което си пожелае в този момент ще се сбъдне.
По традиция, стотици хора в Асеновград се покланят пред една от най-старите у нас икони на Преображение Господне. Тя се намира в параклиса, носещ името Преображение Господне и същия ден отбелязва храмовия си празник. До него се стига по стръмен път, но това не спира вярващите, които го изкачват, носейки със себе си първото набрано за годината грозде, за да бъде осветено. Вярва се, че така лозята ще донесат богата реколта, а семействата им ще получат здраве и благоденствие. От първото грозде се раздава на близки и съседи.
Преображение Господне се отбелязва по средата на Богородичния пост и на този ден е разрешена риба на трапезата.
На Преображение Господне имен ден празнуват Сотир, Спас и всички с имена, отразяващи славата Господна – Сияна, Светлин, Светла.

Снимка: интернет