Няколко протеста и подписка предизвика инвестиционното намерение на асеновградската фирма „Запрянови“ за изграждане на каменна кариера за добив на мрамор край с. Горнослав. Наш екип се срещна със собственика на фирмата-концесионер Вакрил Запрянов, който изрази своята позиция по темата.

„Аз съм вярващ човек, няма как да тръгна срещу себе си или срещу семейството си. Имам къща в Горнослав, както и в Червен, не виждам някаква опасност за населените места във връзка с кариерата“. Това заяви днес пред нашата камера Вакрил Запрянов по повод опасенията на жителите на няколко села, свързани с концесията за добив на мрамор и мраморна баластра и съответно предприетите от тях протестни действия през последните дни. Запрянов посочи, че всички законови процедури са спазени. Той припомни, че първоначалното инвестиционно намерение за изграждане на каменна кариера е било преди години, като е ставало въпрос за близо 300 декара площ. Заради недоволството на хората тогава, това намерение се редуцира до 60 декара, 40 от които за добиване, а останалите 20 -съпътстваща площ. Въпреки това е имало е обжалвания и заведени дела, които са спечели от фирма „Запрянови“, стигайки до Висшия касационен съд. Относно твърденията, че мястото, където следва да се появи кариерата, е защитена зона, Вакрил Запрянов коментира, че това не отговаря на истината и е потвърдено от всички институции. Колкото до взривовете, собственикът на фирмата-концесионер посочи, че самият начин на взривяване вече е по-различен и съвременен и не би навредил на постройките в населените места по никакъв начин.

А защо са протестите според Запрянов – може да разберете тази вечер в новинарската ни емисия. Цялото интервю с него пък, в което той опровергава и твърдението, че при дренажите над с. Червен за осигуряване на допълнително водоснабдяване в района е разкопана селищна могила и са разпилени находки, очаквайте през уикенда в рубриката ни ТЕМА ОТ СЕДМИЦАТА от 19:30 ч.