На вчерашното си заседание Св. Синод е взел решение да смени игумените на двата ставропигиални манастира Троянски и Бачковски,  съобщава официалният патриаршески сайт. Велички еп. Сионий става игумен на Бачковския манастир, а досегашният игумен архим. Самуил се освобождава от тази длъжност. В лаконичното съобщение не се дава информация за това кой ще поеме игуменството на Троянската св. обител, нито по какви причини се налагат промените. В решението не се споменава изрично, че епископ Сионий освобождава игуменството на Троянския манастир и се създава впечатлението, че еп. Сионий ще оглавява и двете ставропигии, пише сайтът dveri.bg.

Архим. Самуил стана игумен на Бачковския манастир през 2017 г., след като Св. Синод реши да бъде сменен тогавашният игумен архим. Симон. И за двамата решението на синодните архиереи беше изненадващо, като те научиха новината от медиите. Архим. Симон беше изпратен на послушание в Русенска епархия.

Еп. Сионий ръководи Троянския манастир от 2014 г. За петте години на своето игуменство той направи много за ремонта и обновяването на обителта. Въдворяването му за игумен на Бачковския манастир ще стане на 7 април.