България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор. Безработните сред завършилите бакалавърска или магистърска степен в български висши училища са по-малко от 5%. Това показват резултати от мащабно европейско изследване за реализацията на дипломираните висшисти.

В 17 европейски държави се провежда анкета, на базата на която се определят резултатите от изследването. Сред тези страни е и България. „Обект на изследването са завършили висше образование в бакалавърска и магистърска степен от випуските, дипломирали се през 2016/2017 г. и 2020/2021 г.“, казват от образователното министерство. В анализа са включени отговорите на над 3600 висшисти от България, като изследването е проведено изцяло онлайн.
„Участвалите в изследването бакалаври и магистри в България като цяло са удовлетворени от своето обучение. Средната удовлетвореност сред български висшисти е около 3,8 в скала от 1 до 5, което се определя като висока удовлетвореност от обучението. Тя съвпада със средната за изследваните държави“, допълват от МОН. 5% или по-малко са безработните сред изследваните висшисти. Една част от тях не работят поради фактори, които не са свързани с пазара на труда (като отпуск по майчинство например).
Междувременно справка от Бюрото по труда в Асеновград показва, че няма и много свободни места за висшисти. На този етап обявените позиции за завършили висше образование лица са едва две – за лекар по дентална медицина и за социален работник.