Вече са ясни победителите в конкурса „Кмет на годината“ 2024. Онлайн гласуването на платформата Kmetnagodinata.bg приключи на 14-ти октомври в полунощ. Повече от 70 000 са подадените гласове за различните градоначалници в отделните категории. 

За 12-та поредна година се проведе онлайн допитването, имащо за цел да подреди кметовете на малки, средни и големи общини в класация, според подадените гласове от гражданите. В рамките на две седмици всеки, който пожела, имаше възможност да гласува за градоначалник, номиниран в някоя от различните категории или просто да го подкрепи за „Кмет на годината“. На 14-ти октомври до полунощ гласовете бяха валидни, след това станаха ясни победителите. Кметът на малка община, получил най-много гласове на платформата, е градоначалникът на Пещера Йордан Младенов. При средните по големина общини печели кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, а победителят при големите общини, сред които е и Асеновград, е този на Враца – Калин Каменов, получил близо 3500 гласа. В тази класация кметът на община Асеновград застава на 14-то място с подкрепа от 160 гласа. Грудев бе номиниран в категорията „Спорт и младежки инициативи“, където се нарежда на 4-то място с 53-ма гласували за него.
Официалната церемония по награждаването ще бъде днес, 17-ти октомври, в София.
„В надпреварата имаха право на участие всички 265-има кметове на общини в страната. Изключение тази година беше направено само за една община – Омуртаг, където Върховният административен съд касира миналогодишните избори и са насрочени частични местни избори на 20 октомври 2024 г.“, споделиха организаторите на конкурса.