Заболяемостта от грип и остри респораторни заболявания в Област Пловдив вече е в епидемични стойности. Най-много заболели има при децата между 5 и 14 години и младежите до 29 години. Все още обаче не може да бъде обявена грипна епидемия и ваканция за учениците. Следят се няколко критерия, чиито стойности към момента не отговарят за това. Ситуацията обаче е динамична, заяви за ТВ САТ КОМ началникът на отдел „Противоепидемичен контрол – РЗИ Пловдив“ д-р Милена Панайотова. Освен процентът заболели в страната и областта, се следи броят на зетите легла в отделенията, които приемат пациенти с остри респираторни заболявания. На този етап няма натиск върху здравната система, тъй като легловата база е заета на 38%. Търсенето на медикаменти не е повишено. По данни на личните лекари има повече пациенти с оплаквания, типични за този период от годината, но повечето на този етап не са с грипоподобни симптоми, като висока температура, отпадналост, болки в мускулите и др. Има готовност при повишение на заболяемостта и доказаните случаи на грипен вирус да се обяви грипна епидемия, но над 30% трябва да е процентът на отъстващите ученици, за да се обяви и грипна ваканция. Има отделни училища и общини с по-голям брой отсъстващи. Такива са Брезово и Раковски. В община Асеновград 17% от учениците не са на училище, както и около 9% от педагогическия персонал. Трябва да се уточни, че тези отсъствия е възможно да не са единствено по медицински причини.

От всички изпратени до момента 77 проби за доказване на циркулация на грип, положителни за грипен вирус тип „А“ са само две и те са установени съответно през ноември и през края на декември. До утре най-късно трябва да излязат резултатите от пробите, изпратени днес, които са повече от 60, допълни д-р Панайотова.

Колкото до случаите на заразени с Ковид 19 – в Пловдивско заболяемостта е по-ниска от средната за страната. Но вирусът сега протича по-леко и не всички прибягват до тестове, за да установят от какво са болни.

Припомняме и че във връзка с нарастване на регистрираните случаи на морбили в държавите от европейския съюз, РЗИ-Пловдив информира за същността на вирусното заболяване. Но в момента няма регистрирани случаи, уточни д-р Милена Панайотова. Разпространението на морбили зависи от процента ваксинирани. За да няма опасения, ваксинационният обхват при децата трябва да е 95%, а в момента в Пловдивска област той е 89%. Аналогично е положението и при коклюша. В Пловдивско няма доказани случаи, но и тук се търси по-висок процент на имунизираните, за да не циркулира заболяването. Много остри респираторни заболявания са свързани с упорита, продължителна кашлица, но според д-р Панайотова коклюшът или т.нар. магарешка кашлица няма как да се сбърка.