Лили Станчева
Лили Станчева

Млада асеновградска актриса направи своя дебют в киното със запомняща роля в късометражен филм, спечелил първи награди на международни фестивали. Това е талантливата Лили Станчева. Лили е част от Театрална работилница за мечти, с режисьор Изабела Шопова. Театърът е в сърцето й, но отскоро своето място там зае и киното.

Филмът на Цветослав Цонев, Любомир Петков и Слав Димитров „Със Сигурност“, печели наградата Best Indie Short Film на македонския фестивал Art Film Awards, участва в още десетки подобни art events и става финалист на ICAN/LAX International Film Competition.

Филмът е заснет точно преди година, разказва Лили във Варна и околностите. Сюжетната линия върви във автомобил, в който мъж качва жена на стоп. Вътрешните му чувства го подвеждат и той прави прибързани заключения, които неминуемо го довеждат до грешка и бързо излизат извън контрола му.

„В екипа на филма попаднах съвсем случайно.“ разказва Лили. „Препоръчал ме мой съученик. Не съм търсила тази изява, то само дойде при мен. Това много ме зарадва и се надявам да съм се справила с тази задача.“

С екипа, с който тя работи, се запознават намясто. За краткото време от три дни обаче те успяват да се справят перфектно със заснемането на 16-минутния филм.

„Запознах се с всички в първия ден на снимките и съм изключително впечатлена от всеки един от тях. Невероятни специалисти в областта, които дадоха всичко от себе си за този филм. Млади хора, на по 20 и няколко години, но подходиха много професионално. И беше лесно нещата да се случат само в рамките на три дни, защото когато всички са оптимистично настроени, отворени за предложения и с позитивна нагласа, тогава всичко е наред.“, казва Лили.

„Филмът носи своето послание, което  според мен е това, да не правим бързи заключения, преди да направим голяма крачка да откажем, да нараним някого или да приключим отношения, дори.“

„Да се снимам във филм ми беше за първи път и съм силно впечатлена колко е хубав процеса. Общото между киното и театъра е публиката, но в театъра тя е непосредствено срещу теб, носи енергията, носи позитивизма на това да е там. Докато в киното липсва контактът с публиката, липсва нейната енергия, малко по-статично е, но пък в него има доста повече детайли. Има възможност да има детайли. В театъра всичко е сега – тук, сега, на момента. Но и в двете има чар.

Интересно беше, но театърът си остава нещото, с което искам да се занимавам като мое хоби. Но и с най-голямо удоволствие, ако ме поканят бих участвала отново във филм. Със сигурност.“

Гледайте цялото интервю с Лили Станчева тази вечер в емисията „Дневник“ на ТВ САТ КОМ от 19:30 ч.