Днес асеновградчанката Мая Танева потегли за Стара планина, за да се включи в първото по рода си състезание по планински ултрамаратон.

BALKAN ULTRA е първо по рода си състезанието от този формат – без пунктове с храна и вода, без медицинска помощ и състезателна маркировка, само с GPS следа. Стартът на надпреварата е утре-събота, от 5:40 ч. сутринта, от хижа Плевен, която се намира над град Априлци. След това през заслон Млечен чал, вр. Амбарица, х. Добрила, Карлово, х. Равнец, х. Левски, Петолъчката, х. Рай, вр. Ботев, х.Тъжа и вр. Марагидик, а финалът е отново хижа Плевен. Общо дължината на трасето е 80 км, 6500 м положителна денивелация, а контролното време е 20 часа.
Организатор на събитието е Росен Русев-много добър ултрамаратонец, който е със спечелена титла Персенк ултра 160 км.
Очаква се да стартират около 60 участници, като всеки състезател трябва да отговарят на определени критерии – в рамките на 2019-2020 год. да е завършил поне две състезания с поне 4000 м положителна денивелация, както и да има опит в планината.
Мая Танева е единственият представител от Асеновград, днес тя замина за поредното спортно предизвикателство изключително подготвена, с близките й приятели Радостина и Петър Кръстеви, които ще я подкрепят и на самият старт на състезанието.
„Тръгвам с нагласата да не се изгубя в старопланинските дебри. Защото ще е състезание за оцеляване. Ще разчитам само на това, което нося на гърба си. За първи път ще ползвам устройство за проследяване на трасе – gps часовник, който пробвах преди няколко дни. Затова разбирате, че емоциите са много – да не се изгубя, ако се изгубя да се намеря, да се справя с техниката, както и всичко останало, което съпътства състезанията ми – ще съм в Балкана, ще се видя с приятели, ще изпитам отново удоволствието да тичам, предизвиквайки себе си до краен предел. Искам просто да финиширам. В контролно време. Без контузии!“. Това сподели за ТВ САТ КОМ Мая Танева.