Авторът на книгите „Мулдава” и „Асеновградски  творения д-р Димитър Атанасов зарадва своите читатели с литературна творба,проследяваща в около 20-тина къси разкази житейски истории.Книгата,определена от нейния редактор Стойчо Стоев като „разноцветен битов калейдоскоп” е интересна с това,че авторът е обхванал и събрал в поредица къси разкази огромен материал от цяла една епоха.Всичко е предадено с голямо майсторство,без многословие,премерено,с характерната за района лексика.В това се убедиха всички,уважили премиерата на книгата „Цената на парите”,която се състоя в камерната зала на НЧ”Родолюбие”. В разказите се опитах да пресъздам народопсихологията: как българинът се проявява в определени екстрени ситуации, които му се случват, сподели д-р Димитър Атанасов. Всички герои имат прототипове. Онези лица, които са си отишли от този свят, аз съм ги включил с техните истински имена, а на тези, които са живи, съм променил имената. Но разказите не са документални. Всеки автор има право да обработва онова, което го вълнува, което пише, за да му придаде художествена стойност. Иначе той ще мине в друг раздел – документалистика, коментира д-р Атанасов.

Докторът на педагогическите науки Димитър Атанасов и неговата първа художествена творба бяха представени от Роси Стойкова.

В своите разкази авторът с точен изказ и тънък психологически усет описва съдби, истории, герои, житейски изпитания и несгоди, каза при представянето на сборника тя. Разказите звучат естествено и близко, защото много често авторът е свидетел или участник в случващото се. Среща ни с патриархалните нрави и добродетели от миналото, изтъква нравствени ценности, като възпитание в трудолюбие, уважение и послушание спрямо родителите и възрастните, изтъкна Роси Стойкова. Майсторът на късия разказ – Димитър Атанасов, получи поздравления от общинското ръководство на Асеновград, от Съюза на творците в Асеновград и от други местни организации.