Днес църквата почита Атанасовден. В народните вярвания Свети Атанас е представен като покровител  наснеговете и ледовете. Легендата разказва, че той облича риза и на бял кон отива в планината, където се провиква : „Иди си, зимо, идвай, лято!“  

Днес празнуват ковачи, железари, ножари и налбанти. Атанас на гръцки означава безсмъртен. Именници са  Атанас, Атанаска, Наско,Таньо, Живко, Живка, Тина. 

Християните, които уважиха празничната служба в асеновграския храм „Св. Атанасий” споделиха, че свързват празника с края на зимата и пожелаха най-вече здраве на всички именици.

Иван Николаев, уредник на параклиса  „Св. Атанасий Александрийски“,  който се намира на 10 минути под Асенова крепост разказа, че с помощта на дарители днес от 11:00 ч. са  приготвили курбан. Пътят до Асеновата крепост е почистен, като има отъпкана пътека, по която лесно се стига до параклиса, допълни Николаев и сподели, че желаещите да присъстват на днешния празник са много, както всяка година. На празнуващите той пожела здраве, късмет и дълги години да посреща гости там, както от града, така и от други населени места.