На свое заседание на 21 ноември Правителството на Република България прие Решение за одобряване на преместването от Крумово в гр. Пловдив на Музея на авиацията – филиал на Националния военноисторически музей, като средствата за това ще бъдат осигурени в рамките на следващите бюджетни процедури.

Екипът на Националния военноисторически музей изразява своята благодарност към министър-председателя г-н Бойко Борисов за поредния акт в полза на институцията и напомня, че през 2016 г. по негово настояване министърът на отбраната предостави имот в Пловдив за преместването на музея. Благодарим за ангажираността на правителството към бъдещето на българските музеи.

Идеята за преместване на Музея на авиацията в Пловдив, има десетгодишна история. Тя е базирана на разбирането, че съвременните музеи не само са пазители на миналото, а институции за неговата комуникация и осмисляне, търсещи чрез социализацията на артефактите от миналото отговорите на важните въпроси днес. Условие за реализирането на това е близостта на една институция до хората, както в преносния, така и в прекия смисъл. Затова и нашите усилия за преместване на музея от поляните между Авиобаза Крумово и Летище Пловдив, където достъпът е само с влак или личен автомобил, бяха толкова големи. Не по-малко важно е това и по отношение на нашия основен приоритет – децата и учениците, които не могат да пътуват сами с влак или автомобил, и затова сме удовлетворени, че с преместването ни в рамките на града ще бъдем близо до тях, коментират от управата на музея.