След като преди месец във втората по големина в страната птицеферма – тази край с. Моминско, на 6 км. до Асеновград, бе открито огнище на Инфлуенца по птиците, птиците, пребиваващи в 2 от общо 5-те халета, бяха евтаназирани. От фермата сами са уведомили агенцията за висока смъртност при кокошките, след което са взети проби, излезли по-късно положителни. Издадена е заповед за унищожаването на птиците и от другите 3 стопански постройки, тъй като проверка е установила, че те са били контактни на вече заболелите.

От Агенцията по храните са категорични, че  не се ли ликвидира  огнището на Инфлуенца, ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на обл. Пловдив, така и в цялата страна.

Към момента, 21 дни след откриване на огнището на заразата, огнището не  е ликвидирано, каза за ТВ САТ КОМ д-р Чобанов, директор Дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение и контрол на фуражите” към  БАБХ. Положителните резултати са потвърдени в Националната референтна лаборатория, както и в референтната лаборатория на Европейския Съюз. Ветеринарното законодатеслтво е изключително ясно, каза той: при констатиране на положителни проби се процедира възможно най-бързо с ликвидиране на всички болни и контактни животни.

Д-р Чобанов, директор Дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение и контрол на фуражите” към  БАБХ

Затова към този момент 174 000 кокошки носачки трябва да бъдат умъртвени във фермата за яйца край село Моминско, но от там вчера не допуснаха служителите на Агенцията по храните да извършат необходимото. Според собствениците на фермата птиците са здрави, а в обекта са дошли представители на държавния орган, да унищожат зараза, която не съществува. Фирмата е дългогодишен  производител на яйца на пазара, а ако се умъртвят птиците, финансово  ще бъдат засегнати 120 семейства.

Пред птицефермата вчера полиция осигуряваше ред и съблюдаваше да няма струпвания.

В последените години тази ферма има няколко случая на зараза с Инфлуенца. Това е вече трети случай, каза д-р Чобанов. Законодателството предвижда обезщетение на собствениците на база пазарните цени, но не заплаща компенсации за пропуснати ползи. Предвидени са и санкции за това, че от фермата възпрепятстват достъпа на служителите до заразените птици, както и за невзетите мерки, но това е най-малкият проблем на бизнеса, коментира още той. Всяко едно огнище на Инфлуенца моментално налага рестрикции за всеки един производител, т.е. той не може да реализира продажби на друг пазар, различен от българския. В момента производители не могат да изнасят продукция и да продават в трети държави или в други държави членки, така че тези загуби по никакъв начин не могат да бъдат възстановени от една санкция към собствениците на обект със заболяване.

Тази ферма остава единствената на територията на областта и страната със зараза, потвърди д-р Чобанов.

Във връзка с Инфлуенцата в птицефермата, вчера в Община Асеновград заседава Общинска епизоотична комисия, с председател зам.-кметът по екология, Тамер Бейсимов. В заседанието участва и проф. д-р Паскал Желязков – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), който даде разяснения за ситуацията.

От БАБХ уверяват, че фермата не е реализирала продажба на яйца през последните 30 дни, тъй като е била наложена възбрана за това. Т.е. в търговската мрежа не би следвало да има продукция от същия обект. От последните 3 специализирани помещения за отглеждане на кокошки носачки ще бъдат хуманно убити около 174 000 птици и унищожени около 4 000 000 яйца.

Собствениците на фермата имат право да кандидатстват за обезщетение пред Министерството на земеделието, храните и горите. Задължение на община Асеновград в този случай е да съдейства за осигуряване на терен, в който да бъде загробен отпадъкът, образуван при унищожаването.