В дните на пандемия са забранени трапези и раздавания на курбани, обясни игуменът на Бачковкия манастир, епископ Сионий, но въпреки, че такива не се провеждат, хората продължават да носят продукти и да даряват средства за тези начинания, които от години традиционно се извършват. Затова братството реши да ги дарява на нуждаещите се и на всички, които които са в някакъв вид изпитание, каза игуменът. Така хем ще се уважи волята на дарителите, хем ще се помогне на тези, които нямат.

Епископ Сионий добави, че идеята е да се помогне на тези хора сега, но грижата за тях трябва да бъде постоянна. „Имаме много добро сътрудничество с някои храмове в София, които всекидневно се грижат за социално слаби хора, предоставяме на тях продукти, средства, това, което искаме да раздадем в София и тук, в региона. Ние знаем кои са хората в нужда, познаваме ги. Братята на манастира са ги посещавали неведнъж, нееднократно. Така че и за тях сме предвидили, но и за София и смятаме това да стане не само празничен, а всекидневен, всекинеделен и всекимесечен обичай, това, което се донася за курбаните и трапезите от верния народ, да го предоставяме на социално слабите хора.

В Бачковската света обител ще има и дом за възрастни социално слаби монаси и свещеници, с което ще бъде възстановен закритият в края на 40-те години на XX-ти век дом за сираци от войните. Той ще приюти възрастни монаси и свещеници, останали без близки, които ще се участват в живота на манастира и ще са част от монашеското братство. За целта обителта кандидатства по ОП „Региони в растеж“ по проект на обща стойност около 4 милиона лева. Чрез него в 15 монашески килии за по двама души, ще се приютят общо 30 души в нужда. Стаите ще бъдат ремонтирани за възрастните хора със средства от проекта.