На Бъдни вечер завършват родилните мъки на Дева Мария. Според Библейското предание, те започват на Игнажден.
На различни места из страната днешният ден се нарича по различен начин-Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.
Денят е посветен на дома, огнището, също така се отдава почит и на предците.
Бъдни вечер е семеен празник.
24 декември е определен за последния ден от втория по продължителност християнски пост. Според обичая за периода от Игнажден до Бъдни вечер се консумира само растителна храна с олио.
На днешния ден християните се подготвят чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така да посрещнат достойно Рождество Христово.
На Бъдни вечер всички членове на семейството са на масата.
Трапезата е постна. По традиция на нея трябва да има нечетен брой ястия- 7, 9 или 11.
Приготвят се обикновено фасул, сърми, пълнени чушки, ошав, туршии, на масата се слага чесън, мед, орехи, вино. На много краища из страната традиционно се приготвя тиквеник, зелник и задължително питка, в която е скрита паричка.
Най-възрастният в семейството прочита молитва и прикадява с тамян.
При разчупването на питката, първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, след това за къщата, а следващите се раздават според възрастта, на всеки член от семейството.
След като вечерята приключи, по традиция, трапезата не се вдига
Според народните вярвания, каквото е времето на днешния ден, такова ще е и през месец юни.