България е на първо място в ЕС по дял на жените, работещи в сектора на информационните технологии. У нас техният дял е 30%, докато средното ниво за ЕС е 16%, припомнят от Министерството на труда и социалната политика.

ИТ секторът е най-бързо разиващият се в България. Според данни на Евростат през последните 10 години работещите в тази икономическа дейност са около 70 000 души. Секторът генерира около 3% от БВП с перспектива този дял да стане двуцифрено число след 10 години.

Привличането на повече жени в сектора на информационните технологии, насърчаването им да придобиват умения в областта на природните науки, технологиите, инженерството и математиката, ще доведе до икономически растеж и до увеличаване на работните места в ЕС с до 1,2 млн., коментират още от министерството.

Данни от изследване на Института за равенство между жените и мъжете се посочва, че до 2020  г. в ЕС ще са необходими още 500 000 ИТ специалисти. Статистиката показва, че към момента само 17% от общо 8 млн. работещи в сектора на европейско ниво, са жени.