230 хил. българи на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Противогрипните ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип.

През настоящата година желаещите, навършили 65 години, ще могат да извършат имунизация при своя общопрактикуващ лекар.

Ваксинацията може да се направи след средата на м. октомври. Освен това през октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 хил. ваксини срещу сезонния грип.

От здравното министерство напомнят, че сезонния грип, както и коронавируса инфекция се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности, ограничава рязко разпространението на заболяванията.
Важно уточнение е, че при хората, които са преболедували COVID-19, заразяването със сезонния грип крие големи рискове, заради значително отслабената имунна система. Съгласно кратката характеристика на продукта ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина. Грипът е сезонна инфекция и ваксинацията трябва да се извърши преди неговото идване. Докато имунизацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година.