Организации в Пловдив през 2017-та година предоставят безплатни информационни, консултантски и обучителни услуги за младежи на възраст от 15 до 29 години. Целта е да се повиши мотивацията за успешно професионално и социално включване, в съответствие с нуждите на младите хора.

Младежките информационно-консултантски центрове са два, като единият се обслужва от „Младежко сдружение за мир и развитие на балканите“, а другият от НАРД. Темите, по които те предоставят групови и индивидуални консултации са свързани с ориентиране в професионален план, развитие на лидерски и предприемачески умения, здраве и превенции, филантропия и доброволчество, консултиране на младежи в криза, дигитална култура и умения, личностно развитие и други.

Вера Кирилова – координатор НАРД: „Темите са най-разнообразни. Младежите могат да дойдат на място в офиса или ние да отидем при тях в училищата или в клуб, където те се събират. Консултациите могат да се групови или индивидуални“.

Темите и обученията, предоставяни от двете организации са различни. Ето какво предлагат от  МИКЦ „МладежCo“ :

Даниел Джинсов от МИКЦ „МладежCo“: „Ще започнем с граждански и лидерски умения и компетенции, след това ще продължим с личностно развитие и осъзнаване. Следва как се организират събития и кампании, как се пишат проекти, как се работи с дигитални умения и конференции“.

Георги Мерджанов от МИКЦ „МладежCo“: „Обученията, в които ще участвам включват разписване на проекти по Националната програма на младежта, както и по Еразъм +. Другото, което ще правя е свързано с мобилна младежка работа по места в малките населени места в общините Марица и  Куклен. Третата линия, която обхващам е тази на кино вечерите, ще гледаме филми и ще обсъждаме ситуациите в тях, ще се запознаваме с различни режисьори. Също така ще организираме настолни игри, които развиват въображението и уменията за планиране“.

През година във връзка с дейностите на двата центъра ще се реализират и редица събития и кампании за отбелязване на Дни на младежка активност, Международен ден на доброволеца и Ден на младежта. На място може да посетите НАРД на адрес ул. Петко Каравелов 28А и МИКЦ „МладежСо“ на улица „Волга“ 24

 

Репортер: Славена Шекерлетова