Безплатна телефонна линия

Безплатните телефонни линии за психологическа подкрепа за ученици, родители и учители, стресирани от пандемията от COVID-19, разширяват дейност ти. Психолози ще консултират деца и учители освен при проблеми, свързани с COVID-19, а също така и при тревожност, свързана с войната в Украйна и бежанската вълна.

От МОН напомнят, че от средата на декември м.г. са открити шест телефона, разположени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Стара Загора, на които отговарят над 40 специалисти.

Предвидено бе първоначално линиите да бъдат активни до края на извънредната епидемична обстановка, но поради военния конфликт, те ще продължат да работят до края на учебната година. Линиите ще работят от 8:30 ч. до 16:30 ч., в рамките на работната седмица.

От МОН препоръчват да се използват телефонните номера в най-близкото населено място. По този начин, при преценка на психолозите, ще може нуждаещите се да се насочват към услуги за подкрепа в общността.

В училищата в България работят близо 1400 психолози и 800 педагогически съветници. Всички те са висококвалифицирани и имат съответните специфични познания и практически опит за справяне с критични ситуации. Те ще могат да оказват психологическа подкрепа за разтревожени от кризата в Украйна ученици и учители.