Близо 2 000 персонални идентификационни кодове (ПИК) е издала НАП Пловдив за последните 3 месеца. Издаването на ПИК е сред петте най-често търсени услуги от клиентите на приходната администрация. Тенденцията се запазва от октомври досега, показва справка на дирекцията в Пловдив.

От там напомнят, че през 2015 година НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с персонален идентификационен код  (ПИК). До момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 000 персонални кодове, като клиентите на НАП са направили с тях над 2,5 млн. онлайн операции. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения. Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офисите на агенцията по постоянен адрес.

От октомври до момента, най-много граждани – 10 866 са посетили дирекцията в Пловдив, за да изяснят здравния си статус или да възстановят здравно-осигурителните си права. Над 6 300 души са дошли в НАП, за да подадат данъчни или осигурителни декларации, 5 900 – за да извадят удостоверение за липса на задължения, а 1 700 клиенти са подали заявление за ползване на е-услуги с квалифициран електронен подпис.