От Градска библиотека „Паисий Хилендарски” винаги подготвят интересни занимания за децата през лятото, а и през цялата година. Сега малчуганите са предизвикани да се включат и в няколко конкурса, целящи да ги приобщят към библиотеката и да ги стимулират да четат повече. Особено интригуващ е този под наслов „Малък читател на годината”. Право за участие в него имат деца до 14-годишна възраст. Условието е да са регистрирани като читатели набиблиотеката. В края на 2016 г. детето прочело най-голям брой книги щестане носител на приза „Малък читател на годината”. А наградата е повече от интригуваща за децата – един незабравим и необикновен рожден ден, организиран в библиотеката.

  За любителите на фотографията е предвиден конкурс, посветен на лятната ваканция. Той е под наслов  „Моя ваканция, мой град, моя родина”.За участие в него трябва да се представят фотографии, направени по времена ваканцията. Те трябва да показват интересни занимания през лятото, посещение на места в града истраната. Единственото условие към децата е сцените, в които теучастват да не представляват опасност за живота им.Направените фотографии трябва да бъдат представени в Детски отдел набиблиотеката на електронен носител.

  И третият, подготвен за децата конкурс, е „Млад краевед”. Той е по повод 25 г. от създаването на Клуб „Родознание икраезнание” – Асеновград.Конкурсът е в две направления: написване на разказ и презентация натема „Обичам моя род”, „Обичам моя роден край”.Материалите отново могат да бъдат предадени в Детски отдел, както и в отдел „Изкуство” на библиотеката в срок до 30 април 2017 г. А резултатите ще бъдат обявени по време на майските празници на Асеновград.