Скандал разтресе СДС преди броени дни. Депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров бяха освободени от СДС, а четвъртият предложен – Йордан Бакалов, получи достатъчна подкрепа, за да остане в партията. Те бяха наказани, защото не подкрепиха кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия. Други шестима депутати от СДС бяха предупредени, че ще ги последва същата съдба.

Ето какъв бе коментарът на  д-р Светозар Шуманов, зам.-председател на НИС на СДС, за изключването на тримата депутати от редиците на СДС: ”Мъчно и болно ми е, че седесари напускат СДС и ги гоним по този начин. Имахме невероятна възможност в лицето на Петър Стоянов да имаме не само член на Конституционния съд, но и председател на Конституционния съд. Така или иначе, голяма част от депутатите, едва ли не създадени от него, показаха, че това не е тяхно решение. Държанието им беше абсолютно непристойно.”

Депутатът от ПГ на Синята коалиция Йордан Бакалов оцеля, въпреки че първоначално беше в групата, нарочени за изгонване, заради това, че не са работили за каузата на СДС. „…Йордан Бакалов…, все пак аз съм заместник- председател, имам сантимент към него и решихме, че той не е направил все пак такива бели като другите. Нашето решение беше да му се даде втори шанс”, коментира Светозар Шуманов.

Оставката на Надежда Нейнски бе неочаквана, каза за ТВ САТ КОМ зам.-председателят на НИС на СДС и заяви, че не може да се говори за отлив на симпатизанти от партията. „За какъв отлив говорим?! Всички слухове за нашата смърт са много преувеличени.”

Цялото интервю с д-р Светозар Шуманов можете да гледате в рубриката „Тема от деня” в сайта на ТВ САТ КОМ