Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление урежда въпроса с организирането на местна гражданска инициатива. Според него такъв вид инициатива, която се извършва чрез подписка, предполага свикването на събрание на не по-малко от 50 граждани с избирателни права, с постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община. Това следва да бъде направено и по повод организирането на подписка в подкрепа на създаването на Общинска полиция в Асеновград. На събранието ще се одобри предложението, което ще бъде адресирано до Общинския съвет; ще бъде избран инициативен комитет, който се състои от трима до 5 членове, включително председател; ще се одобри бланката за събиране на подписите; ще се определи срокът и редът за събирането им, докато местата за това ще станат ясни след съгласуване с кмета.

  Припомняме, че инициатори на подписката са „Зелените”, които ни увериха, че до края на месеца в града вече трябва да започне нейното разпространение. Смята се самите подписи да се събират в рамките на един месец, след което да бъдат представени пред Общинския съвет, а идеята е от месец март вече да бъде създадено и самото звено.

  Какво още ще се реши на събранието, тепърва ще стане ясно. То ще се състои на 24 октомври в Градска библиотека от 18:30 часа. Инициаторите приканват всички, които се интересуват от темата за Общинската полиция, да заповядат.