Традиционното дефиле „Вино и гурме“ се отлага. Шестото издание на фестивала в Стария град на Пловдив трябваше да се проведе на 9 и 10 май 2020 г. поради извънредната ситуация.
Дефиле „Вино и гурме“ се провежда в началото на май, като идеята му е да представи на пловдивчани и неговите гости възрожденският дух на града чрез виното в съчетание с интересни кулинарни предложения. На него посетителите могат да дегустират в различни къщи в Стария град богато разнообразие от вина, както и деликатеси, които
са подходящи за консумация с тях.
Миналата година 8 вина и гурме продукти бяха отличени с награди от конкурса на дефилето. В дегустационния конкурс „Най-удачно съчетание на вино и храна“ се включиха 12 винарски изби и производители на храни: „Кубера“, „Афузов“, „Орбелия“, „Шато Копса“, „Стема Старосел“, „Дюс Уайнъри“, „Тополово“, селски мезета „Бояджиев“, „Делишу“ в атмосферата на сладкарница „Молле“, „Конюшните на царя“, „Тракийски стан“ и джаз клуб „Контрабас“.
7-членно жури оценяваше участниците в дефилето с председател проф. дтн инж. Йорданка Алексиева – ръководител катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ. В 5-то издание на дефилето „Вино и гурме“ се включиха 32 производители на вино и храни.
То се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии, както и в
сътрудничество с професионални гимназии, кетъринг фирми и компании от хранително-вкусовата индустрия и туризма.