Тодоровден бе тържествено отбелязан в Асеновград днес. Традиционно десетки жители запалиха свещ и почетоха св. Тодор в едноименния параклис край града, Раздаден бе и постен курбан за здраве.

На този ден се проведоха и традиционните кушии (конни надбягвания) на свободния терен срещу бензиностанцията на изхода на Асеновград, посока Кърджали. Предпоставка за събирането на много зрители бе слънчевото време. Началото на кушиите бе в 11:30 ч. Участниците можеха да се състезават в две дисциплини: Конни надбягвания и Конкурс за най-атрактивен участник.

Победители в тазгодишните кушии станаха Мюмюн Мехмедов и кобилата му Зейна. Мюмюн спечели челното първо място в същата дисциплина и преди 2 години. На второ място застана Иван Стойчев, с кон Хаджил. Трети – Иво Демерджиев с коня си Денис. В категорията „Най-атрактивен участник“ първенец стана, облеченият като шериф, Георги Танев, той дефилира с кобила Тара. В традиционните тодоровски кушии край Асеновград тази година се включиха 15 участници от града и селата Долнослав и Червен, сред ездачи имаше и 3 момичета.

Всички победители получиха грамоти, купи и парични награди.

Организатори на събитието бяха Община Асеновград, Общинско предприятие „Туризъм“, Сдружение по коневъдство и конен спорт „Цар Иван Асен II“.