Малки и големи имаха възможност да се включат в месенето на тестото на квасен хляб. Това се случи по време на публична  демонстрация в рамките на фестивала „Дефиле на младото вино” в Стария град в Пловдив. Мероприятието се проведе  благодарение на програма „Мрежи Хлебни къщи”. Целта на публичното  месене на квасен хляб е да покаже ролята на хляба и виното в българските християнски обичай. Програмата има социален, терапевтичен и културно – образотвателен аспект, чрез така наречените общностни месения на хляб. Подобни мероприятия са проведени и в други градове на страната, обясни Надежда Севова,председател на „Мрежи Хлебни къщи”. По време на демонстрацията ученици от ОУ „Георги.С. Раковски“ в село Болярци също участваха в месенето на хляба. Те споделиха, че усещането е много приятно и с удоволствие биха опитали да замесят хляб и вкъщи. Тяхната ръководителка Даниела Коватлиева изрази удовлетвореност от възможността, децата да се включат в подобна инициатива и да научат повече за квасения хляб. Въпреки, че вкусът му е различен от този на обикновения хляб, с него си заслужава да се свикне по ред причини. Бактериите в квасения хляб подпомагат чревната флора и улесняват храносмилането. С какво още е полезен квасения хляб, гледайте в предаването Мисия Здраве, в сряда от 20.00ч. по телевизия ТВ САТ КОМ.