20.7 C
Асеновград
неделя, 8 септември, 2024
Начало Новини Асеновград Детските градини отварят на 22 май

Детските градини отварят на 22 май

Детските градини ще започнат отново да приемат деца от 22 май, съобщиха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет днес. Това ще стане след заповед на министъра на здравеопазването. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места, те трябва да решат до 1 юни дали и кои детски градини да отворят.  За да няма струпване пред лекарските кабинети, няма да се изисква задължителната медицинска бележка.

„Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър. Родители ще подпишат и декларация за съгласие“, каза Кирил Ананиев.

Министърът на образованието Красимир Вълчев призовава родители, ако могат, да оставят децата си вкъщи, защото пандемията не е отминала. Той заяви, че посещенията на детски градини няма да е задължително и обясни, че ако не вали, децата ще прекарват повече време навън, а учителите ще трябва да носят маски и шлемове.

Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини. Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина.