Задушница
Задушница

Днес е Архангелова задушница, която по традиция се отбелязва в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил (8 ноември). Известна още като мъжка задушница,  тъй като е посветена на загиналите воѝни, дали живота си за България.

Тя е „Велика”, защото е сред трите главни задушници през годината – другите са Голямата задушница в съботния ден срещу неделята на Месни заговезни (което е седмица преди началото на Великия пост) и Черешовата задушница в съботата преди Петдесятница.

Макар във всяко съботно богослужение (ден, наречен за покойните) да има специални песнопения и канон за мъртвите, Православната църква е отредила задушниците за всеобщо възпоменаване на душите на всички починали християни с църковен помен в тяхна чест.

И днес във всички православни храмове в страната се отслужва заупокойно богослужение и се четат молитви за починалите. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, затова, че не е забравен. Хората прекадяват с тамян, поставят цветя на гробовете на своите близки и преливат с вино.

Архангелова задушница е последната задушница за годината.