Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци-родственици, които също се считат за част от семейството.
В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря .
На трапезата трябва да има 7, 9 или 12 постни ястия, сред които пита с късмет- пара, орехи, плодове, фасул , ошав и др.
В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. Трапезата не се прибира, а се оставя през цялата нощ. Това отново е свързано с вярата, че небето се отваря и близките покойници ще дойдат на вечеря.
Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-възрастният член в семейството прекадява трапезата. Прекадяват се и всички помещения в къщата.
Стопанката разчупва питата-боговица. Първото парче винаги е за Богородица, второто за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството. На трапезата се седи дълго и никой не била да става.
На Бъдни вечер приключват и четиридесетдневните коледни пости.
На този ден църквата почита паметта на св. Евгения. Своят имен ден празнуват носещите нейното или производно нему име: Евгени, Евгения, Женя, Жаки, Жени, Джени, Джейн, Благородна.