27 юни е обявен за Международен ден за борба с диабета през 1991 г. от Международната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.
Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания на планетата, свързано с повишаване на кръвната захар, което засяга хора от всички възрасти. Над 360 милиона души страдат от него.
Съществуват три вида диабет, като два са основни – тип 1 и тип 2. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. А диабет тип 2 е най-широко разпространената форма на диабет. Около 90% до 95% от хората с диабет имат тип 2. Тази форма често се свързва с напреднала възраст, затлъстяване, семейна история на заболяването, обездвижване.
Годишно 7 милиона души се разболяват, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип 2.
В България, според статистиката, от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че са болни.
Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност на ден – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Редовно ходене поне 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.