Днес е Международният ден на музеите. За първи път този ден се чества на 18 май 1978 г.

Честването на  Международният ден на музеите  е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н.

В Асеновград има няколко музея- Исторически музей, Етнографска къща, Старинното училище „Св.Георги” и единственият в страната Палеонтологичния музей, основан от учителя по биология Димитър Ковачев.

Ирина Иванова