На 27 март се отбелязва Международният ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Тя е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

През 1962 г. е написано  първото послание за Деня на театъра от големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава ежегодно на този ден  световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството свои мисли за театъра.

Прието е, че театралното изкуство е възникнало в древна Елада. За първообраз са приети  пиесите, създадени по време на празниците на Дионис.

Типично за древногръцкия театър е, че пиесата включва най- много 3 актьора, като те са само мъже, които носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който  акомпанимира актьорите.

Надяваме се скоро време театралната сцена и читалището в Асеновград да бъдат обновени, за да може повече хора да се насладят на сценичното изкуство.