Празникът „Златна ябълка“ е посветен на Света Богородица като пазителка на майчинството и е възпоменание на чудотворната икона „Пресв. Богородица – Благодатна“, кв. Горни Воден, Асеновград. Той е местен празник, който се чества само на едно място в България, в кв. Горни Воден, Асеновград. Местният храм, посветен на Богородичното Успение пази безценна реликва – чудотворна икона на Божията майка. Две седмици преди Великден, когато църквата отбелязва празника Акатист на Пресвета Богородица, тук се събират вярващи от близо и далеч. Празникът е подвижен, тъй като е обвързан с датата на Христовото Възкресение, а тази година се пада на 16 април.

Той е свързан с чудото, извършено от Майката Божия чрез нейната свята икона през 1765 година. Чудото описва Ананий Клинис, игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита“ по същото време, в „Синаксар за златната ябълка“. Разказът в него е за неплодната жена, която, като закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не могла да получи благословен хляб и като счела това за лош знак, ридаела и се окайвала за своята неплодност. А йереят, като чул плача и риданията на жената, много се натъжил. И като не намерил и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхванал душата му. Видял тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева“, взел я и я дал на жената (неплодната) като благословение, а тя, като приела ябълката с гореща вяра, се успокоила. И не след много време жената се оказала трудна. Като се родила рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употребила много средства и богато украсила светата икона, като дала да изковат една златна ябълка и я дарила за спомен на Великата благодат.

След чудото, което става с неплодната жена, се поставя и началото на традицията за празника, посветен на това събитие, който се чества и до днес на петата събота от Великия пост. От първия петъчен акатис на поста чудотворната икона на Божията Майка се обкичва с венци от ябълки. Те престояват на чудотворната икона до празника, т. е. 5 седмици и след протичането на последния, пети акатис, се раздават на празника на безплодните жени, с цел да се сдобият с рожба. Според поверието на празника жената трябва да изяде цялата ябълка, без да я мие и чисти, изяждат се дори дръжката и семките. Оттук идва и вярата, свързана със следното предание за жената, която занесла на този ден на Света Богородица ябълката като дар и силно и се помолила да я дари с дете. Света Богородица и се явила насън и и подала златна ябълка.

По повод празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Архиерейската света литургия в храм „Успение Богородично” в кв. Горни Воден.