Професионалният празник на готвачите се отбелязва днес – 10-ти август.

Кулинарното изкуство е изкуство на сетивата.

Готвенето е уникална форма на любов към себе си. Храната, която ядем, е храна не само за тялото, но и за душата ни. Тя е гориво, за да работят правилно и в унисон духът и тялото ни. Съветите на терапевтите са освен качественото приготвяне на храната, да се обърне внимание и на масата. Тя трябва да се нареди тематично, а ястието да бъде поднесено в красиво подредена чиния.

Готвачите харесват да променят рецептите според личните си вкусове, а и според желанията на хората, за които готвят, което пък от своя страна нерядко довежда до вълшебни комбинации между традиция и творчество.

Аериканският критик Хариет ван Хорн е казал: „Готвенето е като любовта. В него трябва да се навлиза с огромно желание, или въобще да не се захваща.“

Някои учени твърдят, че щастието зависи от храната, която консумираме. Серотонинът е хормонът на щастието. Най-много серотонин се произвежда в червата – 95%, който участва в регулирането на емоциите. Серотонинът изпраща до мозъка ни сигнал, който задейства състоянието на благополучие и щастие.

Затова храната играе основна роля за определяне на здравето, на поведението, настроението и емоциите ни – както в положителна, така и в отрицателна посока.

Честит празник, готвачи, почерпете своите близки и приятели!