Световен ден на витамин D

Световният ден на витамин D се отбелязва днес. Инициативите, свързани с днешния ден, целят да  популяризират обществеността за огромното значение за здравето на т. нар. „слънчев витамин“.

Витамин Д участва в редица жизненоважни процеси, които протичат в човешкото тяло. Да осигурява нормалния растеж и развитие на костната структура на децата и да ги предпазва от появата на рахит е една от основните функции на витамина. Приемът му  е свързан и с профилактиката на остеопорозата.

Витамин Д оказва благоприятно влияние върху състоянието на мускулите, като предотвратява размекване на костите или развитието на така наречената остеомалация, оказва благоприятно влияние при  превенцията и лечението на заболявания като диабет, сърдечно-съдовите заболявания, инфекциозни и някои онкологични заболявания. Укрепва имунната система, потиска автоимунните процеси и има противовъзпалително действие. Необходим е за функционирането на щитовидната жлеза, нормалното съсирване на кръвта, регулирането на артериалното налягане, сърдечната дейност.

Важно е да знаем, че витамин D е единственият витамин,който може да се произведе под въздействието на слънчевите лъчи.