Днес отбелязваме Световния ден за борба рака.Темата на кампанията тази година е „Нека направим нещо заедно“ – апел към всички, с цел намаляване преждевременната смърт причинена от рак под 25% до 2025 година.

Според данни на Световната здравна организация ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване. Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи.

Статистика сочи, че само 10% от хората разбират, че имат рак, когато той може да се излекува напълно.Според специалисти основната причина за това е, че у нас не се прави адекватна и навременна профилактика. 

През последната година са засечени 4000 нови случая само на болни от рак на гърдата. Същата е и тенденцията при хората с онкологично заболяване на белите дробове, дебелото черво и панкреаса.

Обнадеждаваща новина е, че според онколозите, около 30% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако се спре употребата на тютюн, не се злоупотребява с алкохол и най-вече с концентрирани напитки, избягва се прекомерното излагане на слънце, поддържа се здравословно тегло чрез здравословно хранене и се упражнява редовна физическа активност. Важно е също човек да се предпазва се от инфекции, които могат да причинят рак и разбира се – редовно ходене на профилактични прегледи.