Днес е Велики четвъртък- най- важният и драматичен ден от Страстната седмица, който е белязан от четири важни събития: Исус измива краката на учениците си, провежда Тайната вечеря и установява Светото причастие , завещава новата заповед за любов към всички, а накрая е предаден от Юда.

Едно от основополагащите евангелски събития е Тайната вечеря. Същата нощ Исус измил краката на всеки от своите ученици, предавайки им най-ценния урок – за смирението.
После Спасителят установил св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли.
След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската, дето се молил до идването на предателя.
Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия – т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания.
Чрез тях ставаме свидетели на подигравките, мъките и кръстната смърт на Христос, чрез която Той ни изкупува греховете.
На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
Според традицията рано сутринта на Велики четвъртък се боядисват великденските яйца. Така също яйца могат да се боядисат и на Велика събота преди празника.