Днес се навършват 187 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. Честването на годишнината в Асеновград се извърши пред барелефа на българския революционер и национален герой,  като по традиция  започна с военния ритуал по приемане на строя. „ Да опишем Васил Левски е като да разкажем вечността. Той е връстник на вековете и съвременник на всички поколения.“, с тези слова водещата Соня Кирева откри  официалната церемония. Пред ликът на Апостола на свободата слово произнесе и д-р Ахавни Кеворкян, председател на дружеството на писателите в Пловдив. „Днес е една от онези исторически дати в българската история, която трябва да празнуваме. Да празнуваме с дълбоко осъзнаване на мощта, на личността и делото на най-неоспоримата и чиста фигура в национално-освободителното ни движение. Да празнуваме единството и непоколебимостта за достигането му, които бяха идеалите на Левски. Нека с радост забият храмовите камбани, нека отеква надалеч техния кристален звън и да празнуваме, защото на този ден 1837 година в Карлово, китно градче като този град, се ражда една от най-величавите фигури в Българската история.“

Поклонението пред личността и делото на Васил Левски продължи с полагане на венци и цветя от представители на Общинската власт, обществени институции, военни и граждани.

Честването на 187-та годишнина от рождението на Апостола завърши с падането на коляно и запазването на минута мълчание от присъстващите. А след нея прозвуча химнът на Република България, който постави край на възпоменателната церемония. Цялата програма от честването на годишнината от рождението на Васил Левски, очаквайте през уикенда от 19:30 ч. в рубриката ни ТЕМА ОТ СЕДМИЦАТА.